ArchiwumWydarzenia

Zgłoś przepis na danie lub przekąskę z gęsiny i wygraj!            

Celem konkursu pn. „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny” jest wyłonienie i wyróżnienie najciekawszych przepisów potraw z gęsiną w roli głównej oraz promocja tradycji przygotowywania dań z gęsiny w okresie obchodów imienin Św. Marcina. Ocenie podlegać będą przepisy (wraz z opisem ich pochodzenia) oraz zdjęcia gotowych potraw. W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne.

Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane będą zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).

Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną liczbę przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy, załączając zdjęcie i wysyłając na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl.

Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany (elektronicznie lub odręcznie) formularz stanowiący załącznik do niniejszego Regulaminu, wraz z załączonymi oraz 1-3 zdjęciami własnego autorstwa (lub z zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem najpóźniej do dnia 10 listopada 2022 r.

Wszyscy uczestnicy konkursu na przepisy  na dania i przekąski gęsiny ubiegają się o trzy nagrody finansowe:

  • 1 miejsce – nagroda w wysokości 500 złotych
  • 2 miejsce – nagroda w wysokości 300 złotych
  • 3 miejsce – nagroda w wysokości 200 złotych

Fundatorem nagród pieniężnych w konkursach jest Instytut Skrzynki. Na laureatów czekają także vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie i upominki od Powiatu Poznańskiego oraz Instytutu Skrzynki.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone przez organizatorów w dniu 21 listopada 2022 roku na stronie www.instytutksrzynki.pl, www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na Facebooku. Także na stronie szlaku zostaną opublikowane wybrane przepisy zgłoszone w konkursie.

Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronach internetowych organizatora.

Konkursy organizowane są przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniami objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.