Program dla dorosłych

W ramach programu dla dorosłych proponujemy Państwu bezpłatne zwiedzanie wystaw czasowych z przewodnikiem oraz udział w specjalnie przygotowanych spotkaniach z pracownikami merytorycznymi Muzeum.Tematyka spotkań dotyczy różnorodnych zagadnień i obszarów działalności naszej placówki: szeroko rozumianej historii wsi i rolnictwa polskiego, prac konserwatorskich, zbiorów i ekspozycji, chowu i hodowli zwierząt gospodarskich, upraw polowych, ogrodowych i sadowniczych.

Pokazy weekendowe

Zapraszamy do udziału w weekendowych spotkaniach/pokazach przygotowanych specjalnie z myślą o uatrakcyjnieniu pobytu zwiedzających w Muzeum. Na soboty i niedziele przygotowaliśmy ofertę , która ma w większości charakter interaktywnych pokazów. Odbywają się one w każdy weekend poza terminami imprez w godz. 12.00 – 15.00/ 16.00. Szczegółówe informacje tydzień przed wydarzenień umieszczamy na stronie głównej.

Uwaga

Do udziału w Spotkaniu upoważnia bilet wstępu do Muzeum.

Oferta skierowana jest głównie do osób zwiedzających indywidualnie, rodzin z dziećmi. Możliwy jest również udział grup, ale po uprzednim zgłoszeniu telefonicznym.

Informacji udziela:
Dział Edukacji i Wydawnictw, tel. 61/ 8107 629 w. 61 
edukacja@muzeum-szreniawa.pl

Żywność tradycyjna i regionalna

Nowa propozycja zajęć warsztatowych, których celem  jest promowanie tradycyjnej żywności regionalnej poprzez naukę wytwarzania produktów regionalnych. Warsztaty organizowane są wspólnie z producentami zrzeszonymi w Wielkopolskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego. W ramach warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z obiektami muzealnymi, przy pomocy których dawniej wytwarzano produkty tradycyjne, oraz będą mogli własnoręcznie wykonać te produkty przy użyciu współczesnego sprzętu AGD, poznając przy tym cały proces technologiczny „od surowca do gotowego wyrobu”. Warsztaty przewidziane są dla zorganizowanych grup uczniów szkół podstawowych od kl. IV, ponadpodstawowych oraz zorganizowanych grup dorosłych.

Wiedza i umiejętności nabyte w trakcie warsztatów pozwolą uczestnikom na wykonanie  chleba , kiełbasy , sera i przetworów owocowo-warzywnych w warunkach domowych.

Warunki uczestnictwa:

-udział w zajęciach wymaga wcześniejszej rezerwacji

-zapisy prowadzone są z 14-dniowym wyprzedzeniem codziennie, oprócz poniedziałków, w godz.9.00-15.00, tel. 61 810 76 29 wew. 21 lub 19. Temat warsztatów zostaje uzgodniony podczas zapisu.

-odpłatność wynosi 28 zł od osoby . Nauczycielom i opiekunom przysługuje wstęp bezpłatny. W ramach biletu przysługuje możliwość samodzielnego zwiedzania Muzeum przez grupę.

Tematyka warsztatów do wyboru :

1. Tradycyjne wielkopolskie produkty mleczne (twaróg , ser smażony).

2. Tradycyjne wielkopolskie produkty piekarsko-ciastkarskie (chleb żytni na zakwasie).

3. Tradycyjne wielkopolskie oleje tłoczone na zimno (olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy).

4. Tradycyjne wielkopolskie wędliny i mięsa (kiełbasa biała, smalec).

5. Tradycyjne wielkopolskie przetwory owocowo-warzywne (soki i przetwory owocowo-warzywne).

6. Bambrzok (Bambrzak).

7. „Olej lniany w diecie dr. Budwig-praktyczne wykonanie potraw”.