Archiwum

Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole” rozstrzygnięty!
Rozgrzewające zupy, cieszące oko jak i podniebienie pierniki oraz inne tradycyjne lub wręcz
przeciwnie nowoczesne i nietypowe dania świąteczne zostały ocenione przez ekspertów
kulinarnych podczas konkursu „Na wigilijnym stole 2022” organizowanym przez Instytut Skrzynki. W
niedzielę, 18 grudnia podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa
i Przemysłu RolnoSpożywczego w Szreniawie na stole degustacyjnym stanęło 65 potraw wigilijnych.
Szczególną uwagę kapituły ekspertów, jak i dziecięcej Kapituły Piernikowych Serduszek, zwróciły
niezwykłe chatki i choinka z piernika oraz dekorowane ręcznie pierniczki. Smakiem intrygowały
gołąbki z kaszą owsianą i wędzonym twarogiem, podane z kapustą karmelizowaną i ziemniaczanym
rosti oraz pierogi z farszem z wędzonego pstrąga. Nie zabrakło popularnych na wielkopolskich
świątecznych stołach śledzi, kapusty z grzybami, barszczu, zupy grzybowej czy makowców. Podczas
konkursu przyznane zostały również Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022”.

W konkursie uczestniczyć mogły koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne
i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo
w Wielkopolsce. Zgłaszać można było tradycyjne potrawy wigilijne, nawiązujące do historii i tradycji rodzinnych
jak i współczesne własne kulinarne inspiracje. Kapituła zwracała szczególną uwagę na wyjątkowość
i niepowtarzalność przepisów, przeplatających klasykę z nowoczesnością. Po raz pierwszy w wigilijnym konkursie
udział wzięła kapituła składająca się z najmłodszych mieszkańców powiatu poznańskiego, która oceniła smak
i wygląd piernikowych ciast i lukrowanych pierniczków. Kapituła młodych smakoszy 9cio osobowa grupa dzieci
w wieku 611 lat, wyróżnionym wypiekom przyznała złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”.
Zaangażowanie dzieci do oceny słodkich przysmaków wigilijnych miało też aspekt edukacyjny. Pracujący z dziećmi
opiekunowie wskazywali podopiecznym najważniejsze cechy dobrego produktu. To jest niezwykle ważne
w kształtowaniu i budowaniu umiejętności rozpoznawania smaków od najmłodszych lat.

Konkurs odbył się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku
Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne
naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia.

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022” otrzymali:

Wojciech Barański uczeń Zespołu Szkół im. A. Wodziczki w Mosinie za Zupę rybną

Małgorzata Jabłońska EKOSMAK z Kostrzyna za Zupę grzybową

Bogna Kondratowicz Smaczki Maszki z Baranowa za Barszcz wigilijny wege na kiszonych burakach

Emilia Szymkowiak KGW Piękni i
Młodzi

Marzena Matelska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej za Barszcz ze sakiewką
Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Barszcz z uszkami

Karczma pod Dębami Elżbieta Dziurka z Komornik (gm. Kleszczewo) za Piernik rumowy przekładany

KGW w Koziegłowach Anna Braciszewska za Wyroby z piernika

Hanna Krolczyk Wypiekarnia z Murowanej Gośliny za Piernik świąteczny w polewie czekoladowej

Nauczyciele i uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Szkoły Branżowej w
zawodzie kucharz z Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Staropolski
piernik prababci

Marzanna Kondratowicz Smaczki Maszki z Baranowa za Piernik świąteczny dojrzewający

Zbigniew Piskorski Piekarnia Cukiernia Natura w Kobylnicy za Krajankę piernikową

Aleksandra Konieczna Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Pierogi z
kapustą i grzybami

Jacek Bany To Nie Piekarnia w Wirach za Piernik malinowy z konfiturami i pieprzem

W konkursie regionalnym „Na wigilijnym stole” przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:


1. W kategorii ZUPY WIGILIJNE:

WYRÓŻNIENIA:

EKOSMAK Małgorzata Jabłońska z Kostrzyna za Zupę grzybową

Bogna Kondradowicz Smaczki Maszki z Baranowa za Barszcz wigilijny wege na kiszonych burakach

Konrad Kistela, Mukesh Bhandri z Hotelu Trzy Jeziora w Wieleniu za Zupę rybną na wywarze z karpia z
dodatkiem łososia i dorsza z wędzoną śmietaną

Emilia Szymkowiak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej za Zupę grzybową

Marzena Matelska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej za Barszcz z sakiewką

III miejsce Wojciech Barański uczeń Zespołu Szkół im. A. Wodziczki w Mosinie za Zupę rybną

II miejsce Konrad Kistela, Mukesh Bhandri z Hotelu Trzy Jeziora w Wieleniu za Krem z pieczonego buraka,
grissini piernikowe, twaróg wędzony od Kosińskich

I miejsce Martyna BrzezińskaWiatr ze Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Zupę z
leśnego runa z grzanką

Grand Prix czek w wysokości 500 zł od Instytutu Skrzynki otrzymał: Konrad Kistela, Mukesh Bhandri z
Hotelu Trzy Jeziora w Wieleniu za Zupę krem z grzybów leśnych, pielmieni z grzybami/kapustą
karmelizowaną/kaszą owsianą i wędzonym twarogiem od Kosińskich.


2. W kategorii PIERNIKI

WYRÓŻNIENIA:

Elżbieta Dziurka Karczma pod Dębami z Komornik (gm. Kleszczewo) za Miodownik Królewiec
Piernik Miodowy
Anna Józefowicz KGW w Wyrzece za Zmalowane pierniczki

Wypiekarnia Hanna Krolczyk w Murowanej Goślinie za Piernik świąteczny w polewie czekoladowej

Nauczyciele i uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Szkoły Branżowej w
zawodzie kucharz z Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Staropolski
piernik prababci

KGW w Trzeku za Maślane pierniczki

III miejsce KGW w Koziegłowach Anna Braciszewska za Wyroby z piernika

II miejsce Marcel Gabryś, Kacper Hołoś Klasa IIITRZ Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni PolskoNorweskiej w
Ostrzeszowie za Piernik z wiśniami w zalewie

I miejsce Maria Zellner Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kuślinie za Pierniki

Grand Prix czek w wysokości 500 zł od Instytutu Skrzynki otrzymała: Karczma pod Dębami Elżbieta Dziurka
z Komornik (gm. Kleszczewo) za Piernik rumowy przekładany


3. W kategorii INNE POTRAWY WIGILIJNE

WYRÓŻNIENIA:

Elżbieta Dziurka Karczma pod Dębami z Komornik (gm. Kleszczewo) za Pierogi z farszem z
wędzonego pstrąga

Konrad Kistela, Mukesh Bhandri z Hotelu Trzy Jeziora w Wieleniu za Sernik świąteczny na
korzennym spodzie

Zagroda Szczęśliwych Zwierząt w Białołędze za Ciastka „Twarogowe gwiazdki”

KGW w Trzeku za Grzaniec jabłkowy

Natalia Będziel Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kuślinie za Makową
gwiazdę

III miejsce Agnieszka Gawarecka i uczniowie z klasy 1 w zawodzie TŻiUG Zespół Szkół Usługowych w
Ostrowie Wielkopolskim za Śledzia po Ostrowsku

II miejsce Marzanna Kondratowicz Smaczki Maszki z Baranowa za Makowiec z marcepanem

I miejsce Konrad Kistela, Mukesh Bhandri z Hotelu Trzy Jeziora w Wieleniu za Gołąbki z kaszą owsianą
(b/g) i wędzonym twarogiem, podane z kapustą karmelizowaną i ziemniaczanym rosti

Grand Prix czek w wysokości 500 zł od Instytutu Skrzynki otrzymała: Agnieszka Lesiewicz Zespół Szkół
Usługowych z Ostrowa Wielkopolskiego za Modre gołąbki wigilijne


4. W kategorii specjalnej wśród Szkół gastronomicznych kapituła postanowiła przyznać

WYRÓŻNIENIA:

Natalia Będziel Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Makową
gwiazdę

Wojciech Barański uczeń Zespołu Szkół im. A. Wodziczki w Mosinie za Zupę rybną

`Maria Zellner Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Pierniki

Marcel Gabryś, Kacper Hołoś Klasa IIITRZ Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni PolskoNorweskiej w
Ostrzeszowie za Piernik z wiśniami w zalewie

III miejsce Agnieszka Gawarecka i uczniowie z klasy 1 w zawodzie TŻiUG Zespół Szkół Usługowych w
Ostrowie Wielkopolskim za Śledzia po ostrowsku

II miejsce Martyna BrzezińskaWiatr ze Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Zupę z
leśnego runa z grzanką

I miejsce Agnieszka Lesiewicz Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Modre gołąbki
wigilijne

Fundatorem nagród finansowych był Instytut Skrzynki, organizator konkursu. Laureaci otrzymali także zestawy
upominków od Powiatu Poznańskiego oraz vouchery od Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno
Spożywczego w Szreniawie, upoważniające do udziału w wybranej imprezie na terenie Muzeum.

Konkurs, który Honorowym Patronatem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski, odbył się przy współpracy:
Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu RolnoSpożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food,
Stowarzyszenia Polska Akademia oraz Sieci Culinary Heritage Europe.

Galerię zdjęć z wydarzenia znaleźć można na stronie
www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Przygotował: Instytut Skrzynki