Z WIEJSKIEGO STOŁU

07.07.2024 r. godz. 11.00-17.00

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „Z wiejskiego stołu”. Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów,  palenia kawy z ziaren zbóż,  pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują potrawy, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywców zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.


W PROGRAMIE IMPREZY


– degustacja i pokaz tradycyjnego wyrobu masła i sera

– pokaz tłoczenia soków na zimno

– degustacja i pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielnych

– degustacja i pokaz palenia kawy zbożowej

– wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych

– stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami

– stoiska producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami

– atrakcje dla dzieci

– śpiewanki biesiadne

Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza.

Impreza biletowana (cennik).

Bilety można zakupić na miejscu w kasie Muzeum lub online.

Dojazd do Muzeum:


  • pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego i przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
  • autobusy – 703, 705, 707 z Górczyna – dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 – 6 minut.

PATRONAT MEDIALNY

LOGo TVP3