POZNAŃSKA PYRA

6 PAŹDZIERNIKA 2024

godz. 11.00 – 17.00

Dwa konie, widoczne częściowo, ciągną kopaczkę do ziemniaków. Mężczyzna trzyma lejce. idzie obok maszyny. W tle ludzie obserwujący pokaz.

Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie – „Poznańska Pyra” do Muzeum Narodowego Rolnictwa! Już 6 października 2024 r. (niedziela) w godz. 11.00-17.00. będziemy świętować nie tylko smak, ale także znaczenie ziemniaka w naszej kulturze i historii. Celem imprezy jest przybliżenie roli, jaką pyra – symbol Wielkopolski – odegrała w życiu codziennym i rolnictwie naszego regionu.

To doskonała okazja, aby odkryć tajniki kuchni wielkopolskiej, poznać historie związane z uprawą ziemniaków oraz spędzić czas w gronie rodziny i przyjaciół.

 


W PROGRAMIE


  •  wykopki
  •  pokazy polowe
  •  pokazy sprzętu do uprawy i zbioru ziemniaków
  •  kulinaria
  •  stanowiska interaktywne dla dzieci
  •  zabawy i konkursy
  •  warsztaty
  •  Regionalny Konkurs Kulinarny „Smak Pyry 2024”

oraz Konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”

 

Podczas imprezy będzie nagrywany materiał filmowy i fotograficzny, który może być opublikowany w celach promocyjnych na stronie internetowej Muzeum oraz w mediach społecznościowych.

WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW WKRÓTCE!

WSPÓŁPRACA

Koleje Wielkopolskie logo

PATRONAT MEDIALNY

Dojazd do Muzeum:


  • pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego i przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
  • autobusy – 703, 705, 707 z Górczyna – dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 – 6 minut.