Konkurs „Na wigilijnym stole 2024”
GDZIE W WIELKOPOLSCE PO NAJLEPSZE ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI I SŁODKOŚCI?
Beziki z musem z kiszonej kapusty, piernikowy domek i świąteczny dakłas – jakie jeszcze wyśmienite czekały na kapitułę smaku? Podczas tegorocznej odsłony Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2024”. Do konkursu zgłoszono ponad 60 wigilijnych słodkości i wytrawnych świątecznych przysmaków przygotowanych przez m.in. wielkopolskie restauracje, cukiernie i piekarnie, uczniów szkół gastronomicznych oraz koła gospodyń wiejskich. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich:
Grand Prix: KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Wigilijne beziki z musem z kiszonej kapusty
I miejsce: KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko za Wigilijna roladę grzybową
II miejsce: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Głos Daszewic” w Daszewicach (gm. Mosina) za Moje pierniczki
III miejsce: KGW „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Stęszew) za Barszcz wigilijny.
Wyróżnienia otrzymali:
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Głos Daszewic” w Daszewicach za Zupę rybną z lanymi kluskami
- KGW Mieczewo (gm. Mosina) za Pierniczki świąteczne
- KGW „Skrzynianki” (gm. Stęszew) za Gwiazdę Betlejemska
- Monika Szymańska KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) za Sernik
- KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko za Babkę piernikową.
W kategorii Restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym producenci):
Grand Prix: Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą (Biskupice, gm. Pobiedziska) za Domek z piernika
I miejsce: Piekarnia Frąckowiak z Poznania za Chleb świąteczny
II miejsce: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białegi, gm. Murowana Goślina) za Pstrąga wędzonego ze szpinakiem otulonego ciastem francuskim
III miejsce: To Nie Piekarnia (Wiry, gm. Komorniki) za Piernik Malinowy.
Wyróżnienia otrzymali:
- Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą za Sernik królewski z pistacjami
- Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ((gm. Rokietnica) za Grzaniec bezalkoholowy na bazie soku jabłkowego
- Piekarnia Natura Prosta Spółka Akcyjna (Kobylnica, gm. Swarzedz) za Makowiec zwijany
- Wiejski Stół Dr Maryniak (Skórzewo, gm. Dopiewo) za Barszcz wigilijny
- Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą za Piernik firmowy
W kategorii Szkoły gastronomiczne:
Grand Prix: Zuzanna Kurkiewicz z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Świąteczny dakłas
I miejsce: Katarzyna Chrobot z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Sernikową świąteczną delicję
II Miejsce: Oliwier Gawdzik z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Wytrawne śledzie z pestkami dyni
III miejsce: Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za Mini serniczki z pistacjami.
Wyróżnienia otrzymali:
- Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za Bombki z piernika oraz Gwiazdę Betlejemską
- Malwina Kańduła z Zespołu Szkół im. Dezyderego Chłapokwskiego Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Przysmak Fircyka oraz za Leśny psikus
- Anna Derwich z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Gołąbki – odlotowy łosoś.
Dodatkowo, poza ekspercką kapitułą obradowała także Młoda dziecięca kapituła, która degustowała zgłoszone w konkursie pierniki i pierniczki i przyznała „Piernikowe serduszka”:
Złote serduszko:
- Piekarnia Cukiernia „Pod Strzechą” za domek z piernika
- Cechowa Szkoła Rzemieślnicza z Gniezna za bombki z piernika
Srebrne serduszko:
- Piekarnia Cukiernia „Pod Strzechą” za pierniczki oraz piernik firmowy
- KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko za babkę piernikową
Brązowe serduszko:
- Izabela Rutkowska „Bella ciacho” za krajankę piernikową
- Monika Szymańska KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Piernik Ani
Nagrodę specjalną konkursu i wyróżnienie Dyrektora Instytutu Skrzynki otrzymał Felix Vogel z cukierni Konditorei – Vogel z miejscowości Braunfels z Niemiec regionu Hesja za pierniki świąteczne (elisen lebkuchen).
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wigilijnym Stole 2024” otrzymali:
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goslina) za Pstrąga wędzonego ze szpinakiem otulonego ciastem francuskim
- To Nie Piekarnia z Wirów (gm. Komorniki) za Piernik Malinowy
- Piekarnia Cukiernia Pod Strzechą z Biskupic (gm. Pobiedziska) za Sernik królewski z pistacjami
- Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu gm. Rokietnica) za Grzaniec bezalkoholowy na bazie soku jabłkowego
- Piekarnia Natura Prosta Spółka Akcyjna Kobylnica (gm. Swarzędz) za Makowiec zwijany
- Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo) za Barszcz firmowy
- KGW „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Wigilijne beziki z musem z kiszonej kapusty
- Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Głos Daszewic” w Daszewicach (gm. Mosina) za Moje pierniczki
- KGW „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Steszew) za Barszcz wigilijny
- KGW Mieczewo (gm. Mosina) za Pierniczki świąteczne
- KGW „Skrzynianki” (gm. Stęszew) za Gwiazdę Betlejemską
- Monika Szymańska KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) za Sernik
W ramach konkursu kilka dni wcześniej degustowała i obradowała kapituła w kategorii dot. win z wielkopolskich winnic pod choinkę, która wybrała najbardziej wybitne butelki spośród 30 win. Wyniki konkursu znaleźć można na stronie www.instytutuskrzynki.pl
Organizatorem konkursu jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, który sponsoruje także nagrody finansowe. Laureaci otrzymali także upominki od Powiatu Poznańskiego.
Konkurs odbył się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Kwartalnika Trybuszon, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu, Lokalnej Grupy Działania ŹRÓDŁO.
Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.