Żywność tradycyjna i regionalna
Propozycja zajęć warsztatowych, których celem jest promowanie tradycyjnej żywności regionalnej poprzez naukę wytwarzania produktów regionalnych. Warsztaty organizowane są wspólnie z producentami zrzeszonymi w Wielkopolskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego. W ramach warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z obiektami muzealnymi, przy pomocy których dawniej wytwarzano produkty tradycyjne, oraz będą mogli własnoręcznie wykonać te produkty przy użyciu współczesnego sprzętu AGD, poznając przy tym cały proces technologiczny „od surowca do gotowego wyrobu”. Warsztaty przewidziane są dla zorganizowanych grup uczniów szkół podstawowych od kl. IV, ponadpodstawowych oraz zorganizowanych grup dorosłych.
Wiedza i umiejętności nabyte w trakcie warsztatów pozwolą uczestnikom na wykonanie chleba, kiełbasy, sera i przetworów owocowo-warzywnych w warunkach domowych.
Warunki uczestnictwa:
- udział w zajęciach wymaga wcześniejszej rezerwacji
- zapisy prowadzone są z 14-dniowym wyprzedzeniem od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00-15.00, tel. 61 810 76 29 wew. 19. Temat warsztatów zostaje uzgodniony podczas zapisu.
- odpłatność wynosi 30 zł od osoby. Nauczycielom i opiekunom przysługuje wstęp bezpłatny. W ramach biletu przysługuje możliwość samodzielnego zwiedzania Muzeum przez grupę.
Tematyka warsztatów do wyboru:
1. Tradycyjne wielkopolskie produkty mleczne (twaróg, ser smażony).
2. Tradycyjne wielkopolskie produkty piekarsko-ciastkarskie (chleb żytni na zakwasie).
3. Tradycyjne wielkopolskie oleje tłoczone na zimno (olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy).
4. Tradycyjne wielkopolskie wędliny i mięsa (kiełbasa biała, smalec).
5. Tradycyjne wielkopolskie przetwory owocowo-warzywne (soki i przetwory owocowo-warzywne).
6. Bambrzok (Bambrzak).
7. „Olej lniany w diecie dr. Budwig- praktyczne wykonanie potraw”.