Program dla dorosłych i dojrzałych
W ramach programu dla dorosłych i dojrzałych prezentujemy Państwu szereg różnorodnych zajęć przygotowanych specjalnie dla naszych gości – seniorów. Cykl proponowanych spotkań obejmuje zarówno zagadnienia z dziedziny historii materialnej i społecznej polskiej wsi, jak i szeroko rozumianą tematykę tradycyjnych zwyczajów i prac rolniczych. Uczestnikom programu proponujemy również udział w warsztatach wyrobu tradycyjnej żywności. Zapraszamy!
Wykłady, prelekcje, warsztaty - dla seniorów
Warunki uczestnictwa:
– oferta skierowana jest do grup zorganizowanych (grupy mogą liczyć od 10 do 30 osób)
– zajęcia realizowane są w godzinach 9.00-14.00, po zgłoszeniu telefonicznym lub pisemnym z minimum dwutygodniowym wyprzedzeniem, po uzgodnieniu terminu i potwierdzeniu go przez naszych pracowników
– w wyjątkowych wypadkach możliwa jest realizacja zajęć w innych niż podane godzinach po uzgodnieniu z naszym pracownikiem
Zgłoszenia zajęć w siedzibie głównej Muzeum przyjmuje:
Dział Edukacji i Wydawnictw
Muzeum Narodowe Rolnictwa
i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki
tel. (61) 810 76 29, wew. 61 lub 63
e-mail: edukacja@muzeum-szreniawa.pl
e.wieczorek-konieczynska@muzeum-szreniawa.pl
Koordynator programu: Ewa Wieczorek – Konieczyńska, tel. 61/ 8107 629 w. 63
Cennik:
– do udziału w zajęciach upoważnia bilet wstępu od osoby + opłata 90 zł od grupy
– opłaty przyjmuje kasa biletowa
– w ramach biletu przysługuje możliwość samodzielnego zwiedzania Muzeum przez grupę.
Tematy:
1. Latające traktory
Podczas spotkania zapoznamy Państwa z początkami agrolotnictwa. Zaprezentujemy najpopularniejsze modele samolotów służących w agrolotnictwie (Gawron, Dromader, Belphegor, An-2) i specyfikę budowy polskich samolotów i śmigłowców rolniczych. Przedstawimy historię polskiego lotnictwa rolniczego, a także jego znaczenie na świecie od lat 50-tych do końca XX wieku.
2. Dawnych wspomnień czar
W czasie zajęć w dawnej Gorzelni przybliżymy naszym gościom historię wzornictwa w czasach PRL-u, przypomnimy trudy i radości codziennego życia w tamtym okresie. Spotkanie odbędzie się w zaaranżowanych w stylu lat 50 i 60 pomieszczeniach użytkowanych przez typową polską rodzinę. Oczekujemy wielu wspomnień.
Czas trwania ok. 1 godz.
3. Dzień w XIX wiecznym dworze
Uczestnicy zajęć zaznajomią się z codziennymi zajęciami i obowiązkami mieszkańców XIX wiecznego dworu. Poznają rozkład dnia pani i pana domu, ich dzieci i służby. Opowiemy gościom o ówczesnych sposobach prania, prasowania, zachowania higieny, przygotowywania posiłków, nauki dzieci, spędzania wolnego czasu.
Czas trwania ok. 1,5 godz.
4. Hipolit Cegielski (1813-1868)- od belfra do przemysłowca
Podczas prelekcji przedstawimy seniorom najważniejsze wydarzenia z życia i działalności Hipolita Cegielskiego oraz omówimy historię idei pracy organicznej na terenie Wielkopolski. Goście będą mogli sprawdzić swoją wiedzę o tym nauczycielu i przedsiębiorcy dzięki specjalnemu quizowi.
Czas trwania ok. 1 godz.
5. Praktycznie i elegancko. Odzież i bielizna okresu międzywojennego
Celem spotkania jest przedstawienie widzowi jak zmieniał się ideał kobiecej urody i w jaki sposób ubiór dzienny i stroje nocne odzwierciedlały przemiany obyczajowe i społeczne w okresie międzywojnia. W sypialni pałacowej zaprezentujemy m.in. damskie i męskie pantalony, koszule nocne, sukienki, dodatki. Omówimy na tych przykładach różnice między modą lat 20-tych i 30-tych oraz wynalazki, które zrewolucjonizowały krawiectwo (przewidziana dyskusja).
Czas trwania ok. 1 godz.
6. Po szerokiej drodze. Dzieje transportu wiejskiego
Podczas spaceru po ekspozycji uczestnicy zapoznają się z wieloma eksponatami dokumentującymi historię transportu wiejskiego na ziemiach polskich. Na zajęciach prezentowane będą wozy specjalne, takie jak np. wóz strażacki oraz – wyjątkowej urody – lokomobile. Przedstawimy też kolekcję powozów. Spotkanie zakończymy przejażdżką wagonetką konną.
Czas trwania ok. 1,5 godz.
7. Dezydery Chłapowski – rolnik, żołnierz, patriota.
W czasie wykładu opowiemy Państwu o niezwykłym życiu Dezyderego Chłapowskiego – uczestnika wojen napoleońskich, powstań narodowych, reformatora rolnictwa, prekursora idei pracy organicznej.
Czas trwania ok. 1 godz.
8. Wiek XIX – rewolucja nie tylko przemysłowa
W oparciu o liczne maszyny i urządzenia rolnicze ze zbiorów Muzeum pokażemy postęp, jaki dokonał się w rolnictwie XIX wieku. Będzie można zobaczyć zabytki techniki, m.in. młocarnie, lokomobile parowe, a także utrzymywane wówczas rasy zwierząt gospodarskich. Program spotkania przewiduje wykorzystanie makiet, map i dokumentów archiwalnych.
Czas trwania ok. 1 godz.
9. Zwierzęta gospodarskie
W trakcie zajęć w budynku obory omówimy rozwój i historię ras zachowawczych zwierząt gospodarskich, które tradycyjnie użytkowane były przez rolników wielkopolskich, poznamy także dzieje gatunków zwierząt przywiezionych na tereny Polski. Dla chętnych – możliwość przejażdżki wagonetką.
Czas trwania ok. 1,5 godz.
10. Raz – dwa – trzy – wychodzisz ty!: ulubione zabawy babci, dziadka i wnuczka – warsztaty międzypokoleniowe
Bawimy się we wcześniej ustalone i przygotowane z uczestnikami tradycyjne i współczesne gry i zabawy. Zapewniamy wiele radości.
Czas trwania ok. 1 godz.
11. Szreniawskie skarby – międzypokoleniowa (i nie tylko) gra terenowa.
1/Trasa: portiernia – Wieża Bierbaumów
2/Trasa: piwnica w pałacu.
Czas trwania ok. 1 godz.
12. Czerwone korale – ludowa sztuka tworzenia biżuterii – warsztaty
Warsztaty są okazją do zapoznania się z wybranymi ślubnymi strojami ludowymi oraz noszonymi wraz z nimi ozdobami i biżuterią. Będzie można zobaczyć, co kryje skrzynia wianna panny na wydaniu. Uczestnicy dowiedzą się też, jakie ozdoby noszono w poszczególnych regionach Polski i samodzielnie wykonają wybrane ozdoby.
Czas trwania ok. 1,5 godz.
13. Jak nakryć, jak podać, jak się zachować oraz Savoir-vivre dawniej i dziś
Zajęcia te są fascynującą podróżą do początków ubiegłego wieku, odkrywającą codzienne życie ówczesnych mieszkańców znajdującego się na terenie Muzeum pałacu. Rytm tego życia w dużej mierze wyznaczały ówczesne zasady savoir-vivre’u. Zajęcia odbywają się w jadalni pałacu szreniawskiego.
Czas trwania ok. 1,5 godz.
Spotkania z żywnością tradycyjną
Proponujemy Państwu uczestnictwo w zajęciach warsztatowych, których celem jest promowanie tradycyjnej żywności regionalnej. W ramach warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z obiektami muzealnymi, przy pomocy których dawniej wytwarzano produkty tradycyjne, oraz będą mogli własnoręcznie wykonać te produkty przy użyciu współczesnego sprzętu AGD, poznając przy tym cały proces technologiczny „od surowca do gotowego wyrobu”.
Tematyka warsztatów do wyboru:
1. Tradycyjne wielkopolskie produkty mleczne (twaróg , ser smażony).
2. Tradycyjne wielkopolskie produkty piekarsko-ciastkarskie (chleb żytni na zakwasie).
3. Tradycyjne wielkopolskie oleje tłoczone na zimno (olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy).
4. Tradycyjne wielkopolskie wędliny i mięsa (kiełbasa biała, smalec).
5. Tradycyjne wielkopolskie przetwory owocowo-warzywne (soki i przetwory owocowo-warzywne).
6. Bambrzok (Bambrzak).
7. „Olej lniany w diecie dr. Budwig- praktyczne wykonanie potraw”.
Warunki uczestnictwa:
– oferta skierowana jest do grup zorganizowanych (grupy mogą liczyć od 10 do 30 osób)
– zajęcia realizowane są w godzinach 9.00-14.00, po zgłoszeniu telefonicznym lub pisemnym z minimum dwutygodniowym wyprzedzeniem, po uzgodnieniu terminu i potwierdzeniu go przez naszych pracowników
– w wyjątkowych wypadkach możliwa jest realizacja zajęć w innych niż podane godzinach po uzgodnieniu z naszym pracownikiem
Zgłoszenia zajęć w siedzibie głównej Muzeum przyjmuje:
Dział Edukacji i Wydawnictw
Muzeum Narodowe Rolnictwa
i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki
tel. (61) 810 76 29, wew. 61 lub 63
e-mail: edukacja@muzeum-szreniawa.pl
e.wieczorek-konieczynska@muzeum-szreniawa.pl
Koordynator programu: Ewa Wieczorek – Konieczyńska, tel. 61/ 8107 629 w. 63
Cennik:
– do udziału w zajęciach upoważnia opłata od osoby – 28 zł
– opłaty przyjmuje kasa biletowa
– w ramach biletu przysługuje możliwość samodzielnego zwiedzania Muzeum przez grupę