Lekcje muzealne

Program dla szkół i przedszkoli

Przedszkola (od 4 roku życia)

Pracownik w stroju krowy

Zajęcia edukacyjne przygotowane specjalnie dla grup dzieci w wieku 4-7 lat. Atrakcją zajęć jest prowadzenie ich przez edukatora przebranego w strój krówki – Mućki. Dzieci w towarzystwie „krówki” odwiedzają wybrane części Muzeum oraz uczestniczą we wspólnych zabawach, konkursach i pogadankach.

Czas trwania ok. 1-1,5 godz., koszt: 90 zł/grupa (do 25 osób).

Zgłoszenia na zajęcia przyjmowane są w recepcji w godzinach otwarcia muzeum:
tel. 61 810 76 29 wew. 21 lub 18
e-mailem: imprezy.widz@muzeum-szreniawa.pl

dzieci na placu zabawZabawy ludowe, w tym tradycyjne zabawki, posiadają wielowiekową tradycję, współcześnie często nieznaną. Celem lekcji jest interaktywne zaprezentowanie bogatego zbioru gier i zabaw, które mogą stanowić alternatywę dla nowoczesnych zabawek i gier komputerowych.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

warsztatyLekcja od 6 roku życia

Tematem zajęć jest życie codzienne ludności wiejskiej z początku XX wieku, jej codzienne zajęcia i zwyczaje. W specjalnie w tym celu wybudowanej drewnianej zagrodzie chłopskiej z typowym ówczesnym wyposażeniem w zależności od pory roku i kalendarza prac rolniczych zaprezentowane zostaną typowe sprzęty gospodarstwa domowego, a atrakcją zajęć będzie interaktywny pokaz wyrobu masła w kierzynkach oraz dla grup młodszych dzieci możliwość pobawienia się dawnymi zabawkami ludowymi.

Czas trwania: ok. 2 godz.

żywe kozy karmione przez dzieciTo propozycja zajęć dla dziecięcych miłośników zwierząt. Podczas lekcji uczestnicy poznają sylwetki zwierząt gospodarskich zamieszkujących budynek inwentarski na terenie Muzeum. Dzieci dowiedzą się jak prawidłowo dbać o zwierzęta i czym je karmić. Lekcja zakończy się wspólnym karmieniem wybranych zwierząt oraz zajęciami plastycznymi.

Czas trwania: ok 1,5 godz.

Rozpoczęcie zajęć możliwe po godzinie 10.00

Lekcja jest inspirującym plastycznie spotkaniem dzieci ze zwierzętami gospodarskimi. Rozpoczyna się wizytą w budynku inwentarskim, gdzie poruszamy kwestie dotyczące relacji człowieka ze zwierzętami, wzajemnych zależności oraz prawidłowej opieki nad nimi. W części warsztatowej na ekspozycji rzemiosła wiejskiego, w otoczeniu obiektów ceramiki ludowej, dzieci będą tworzyć figurki z gliny wybranego przez siebie zwierzątka.

Czas trwania: ok 1,5 godz.

Szkoły podstawowe

dzieci na placu zabawZabawy ludowe, w tym tradycyjne zabawki, posiadają wielowiekową tradycję, współcześnie często nieznaną. Celem lekcji jest interaktywne zaprezentowanie bogatego zbioru gier i zabaw, które mogą stanowić alternatywę dla nowoczesnych zabawek i gier komputerowych.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

warsztatyTematem zajęć jest życie codzienne ludności wiejskiej z początku XX wieku, jej codzienne zajęcia i zwyczaje. W specjalnie w tym celu wybudowanej drewnianej zagrodzie chłopskiej z typowym ówczesnym wyposażeniem w zależności od pory roku i kalendarza prac rolniczych zaprezentowane zostaną typowe sprzęty gospodarstwa domowego, a atrakcją zajęć będzie interaktywny pokaz wyrobu masła w kierzynkach oraz dla grup młodszych dzieci możliwość pobawienia się dawnymi zabawkami ludowymi.

Czas trwania: ok. 2 godz.

wystawa od rośliny do tkaninyTematem lekcji jest tradycyjna obróbka lnu i wyrób tkanin lnianych omówiona na przykładzie zabytkowych narzędzi i sprzętu wykorzystywanego w procesie powstawania tkanin. Atrakcją lekcji jest możliwość podjęcia samodzielnej próby przędzenia na kołowrotku i tkania na krośnie.

Czas trwania: ok. 2 godz.

wystawa od ziarenka do bochenkaUczestnicy zajęć mają możliwość poznania tradycyjnego sposobu powstawania chleba począwszy od ziarna, a na wypieczonym w tradycyjnych piecach wiejskim chlebie kończąc. Niewątpliwą atrakcją zajęć jest własnoręczny przemiał ziarna na modelach żaren.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

Rozpoczęcie zajęć możliwe po godzinie 10.00

stary dyliżansTematem lekcji są dzieje transportu wiejskiego na ziemiach polskich, począwszy od transportu ręcznego (kije, nosidła, rezginie do siana i słomy) poprzez transport wodny do kołowego – zaprzęgowego z uwzględnieniem wozów specjalnych (np. wóz strażacki, handlarka do przewozu zwierząt). Atrakcją lekcji jest przejażdżka wagonetką konną.

Czas trwania: ok. 2 godz.

pani z masłem i serem białym na talerzachLekcja prezentuje historię przetwórstwa mleka – tradycyjny wyrób masła i serów. Na zajęciach lekcyjnych w Szreniawie będzie można własnoręcznie ubić masło w kierzynce oraz popróbować formowania masła w ozdobnych maselniczkach, a także zapoznać się z różnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi masielnic. Lekcja ma charakter teoretyczno-praktyczny.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

Celem lekcji jest poznanie gatunków i ras zwierząt gospodarskich, które tradycyjnie użytkowane były w gospodarstwach wiejskich. Dzieci będą miały możliwość wypróbowania swoich sił przy doju sztucznej krowy. Chętni będą mogli, przy pomocy osoby prowadzącej lekcję, nakarmić wybrane zwierzęta.  

Czas trwania: ok. 1 godz.

Rozpoczęcie zajęć możliwe po godzinie 10.00

wycieczka przy ziołachZajęcia mają charakter praktyczny i prowadzone są w ogródku zielarskim. Odbywają się od maja do października. Dzieci zapoznają się z historią uprawy ziół, ziołolecznictwem, fitoterapią. W programie zajęć przewidziano naukę pozyskiwania ziół, ich przechowywania, a przede wszystkim rozpoznawania.

Czas trwania: ok. 1 godz.

wycinanka ptakiLekcja ma charakter teoretyczno-praktyczny. Po wstępnej pogadance o historii wycinanki ludowej i jej regionalizacji uczestnicy samodzielnie wykonują określony typ wycinanki pod kierunkiem pracownika Muzeum.

Czas trwania: ok. 1 godz.

stary pokój rodzinny

Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z różnymi rolami kobiet żyjącymi na wsi (ziemianki) i w mieście w okresie zmian społeczno-obyczajowych, które miały miejsce od początku XX wieku do 1939 r. Jak wyglądały pantalony, co to jest epistolografia, o co walczyły ziemianki, kiedy kobiety w Polsce otrzymały prawa wyborcze? Te i inne ciekawostki będą przedmiotem spotkania na ekspozycji w pałacu.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

nakryty stół w pałacuCelem lekcji jest zapoznanie dzieci z obyczajowością ziemiańską związaną z podawaniem i spożywaniem posiłków. Podczas zajęć uczestnicy poznają funkcję i symbolikę jadalni i jej wyposażenie (meble, dekoracje). Poruszone zostaną również zagadnienia dobrych manier przy stole zgodnie z panującymi ówcześnie zasadami savoir-vivre’u.

Czas trwania: ok. 1 godz.

Lekcja ma na celu zapoznanie dzieci i młodzież z dawną kuchnią ziemiańską, jej funkcją, wyposażeniem, znaczeniem oraz codziennym i rocznym rytmem prac związanych z przygotowywaniem posiłków we dworze. W trakcie lekcji uczestnicy obejrzą charakterystyczne urządzenia kuchenne. Zauważą jak silny wpływ miał rozwój techniki na zmiany, jakie zaszły w wyposażeniu kuchni w XX wieku i jak wpłynęły na ułatwienie pracy i skrócenie czasu wykonywania potraw.

Smaku lekcji doda własnoręcznie wykonany przez grupę na podstawie starych przepisów kompot z owoców, a nawet warzyw, który podany zostanie w tradycyjny sposób w kompotierkach.

Czas trwania. ok. 1,5 godz.

chrzan pospolityZajęcia rozpoczynają się prezentacją ziół w ogródku zielarskim i na polu muzealnym. Następnie we wnętrzu dworskiej kuchni odbywa się prelekcja na temat suszenia i przechowywania ziół, a także różnych sposobów ich używania. Interaktywną częścią lekcji jest rozdrabnianie przypraw w moździerzu i sporządzenie karty zielnikowej wybranej rośliny z ogródka zielarskiego, którą uczestnik zabiera ze sobą. Na zakończenie przygotowana zostaje wspólna degustacja herbaty ziołowej.

Uwaga: lekcja do realizacji od maja do października (od listopada do kwietnia lekcja jest możliwa, ale bez sporządzania karty zielnikowej).

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

pranie na wyrzymaczceLekcja ma na celu zapoznanie dzieci z historią prania, a także ze stosowanymi dawniej metodami i urządzeniami służącymi do prania oraz ochrony i estetyzacji ubrań. Zajęcia obejmują pogadankę z dziećmi, prezentację różnego rodzaju żelazek i sprzętów do prania ze zbiorów muzeum, grę edukacyjną oraz interaktywny pokaz prania i maglowania. Lekcja odbywać się będzie w pomieszczeniu specjalnie zaaranżowanej pralni-magla.

Czas trwania: ok. 1 godz.

Lekcji towarzyszą interaktywne zajęcia warsztatowe oraz pokaz pracy kołodzieja. Przybliżone zostaną sposoby wykorzystania drewna w budowie wozów. Wyświetlone zostaną również archiwalne filmy ze zbiorów muzealnych.

Czas trwania: ok 2 godz

Celem lekcji jest zaznajomienie uczestników z historią pisma na świecie od jego początków, a także przedstawienie narzędzi jakie służyły do jego wykonania. Krótka pogadanka wyjaśni nam pochodzenie oraz rolę pisma w dziejach ludzkości, a także ukaże ewolucję narzędzi piśmienniczych do czasów współczesnych. Po zakończeniu części praktycznej uczestnicy zalakują swoje pismo, które zabiorą do domu.

Czas trwania: ok 1,5 godz.

zdjęcie kobieta w stroju regionalnymNa lekcji dzieci będą miały okazję  zobaczyć wybrane ślubne stroje ludowe wraz z noszoną do nich biżuterią. Dowiedzą się, jakie ozdoby noszono w poszczególnych regionach Polski, i poznają znaczenie biżuterii dla ludzi na wsi. Atrakcyjnym zakończeniem zajęć będą warsztaty tworzenia biżuterii. Dzieci będą miały możliwość samodzielnego wykonania upominków dla siebie, dla mam lub babć – w postaci bransoletek lub korali, w zależności od grupy wiekowej. 

Czas trwania: ok.1,5 godz.

Plakat "Cukier krzepi!". Dwójka otyłych dzieci wyrywa sobie kostki cukru.

Temat cukru i słodyczy jest szczególnie bliski wszystkim dzieciom. Jednak tylko świadoma konsumpcja tego przysmaku może uchronić od groźnego dla zdrowia nadmiernego spożycia. Lekcja pokazuje proces pozyskiwania cukru z buraków cukrowych, wykorzystując podczas demonstracji narzędzia i urządzenia z muzealnego zbioru. Dzieci poznają cały proces technologiczny począwszy od zbiorów buraka cukrowego, poprzez przetwórstwo, aż do przygotowania produktu finalnego, o którym mowa w tytule lekcji – lizaka. Poruszone zostaną również kwestie wpływu cukru na zdrowie i zagrożeń, jakie niesie ze sobą nadmierne spożycie słodyczy. Atrakcją zajęć jest pokaz wyrobu lizaków z cukru.

Czas trwania: ok 1,5 godz.

Lekcja ma na celu zapoznanie uczestników pokazu z dawną kuchnią ziemiańską, jej funkcją, wyposażeniem, znaczeniem oraz codziennym i rocznym rytmem prac związanym z przygotowaniem posiłków we dworze. W trakcie lekcji uczestnicy obejrzą charakterystyczne urządzenia jakie były stosowane w XX wieku. Zauważa, jak silny wpływ miał rozwój techniki na zmiany jakie zaszły w wyposażeniu kuchni i jak wpłynęły na ułatwienie pracy i skróceniu czasu wykonywania potraw. Podczas lekcji uczniowie dowiedzą się o historii cukierków „Krówka”. Dla uczestników zostanie wykonany pokaz wyrobu cukierków ”Krówka” metodą domową przy pomocy dostępnego sprzętu AGD na podstawie współczesnego przepisu. Atrakcji lekcji doda własnoręczne zawijanie przez uczestników cukierków w ozdobne papierki.

Czas trwania: ok. 1 godz.

Któż z nas nie słyszał opowieści o samolotach zrzucających z powietrza chemię. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie była to legenda, lecz rzeczywistość. Polskie samoloty rolnicze zwalczały szkodniki i nawoziły uprawy w Polsce i w wielu innych krajach świata.

Proponowana lekcja ma na celu zaznajomienie uczestników z tą historią. Za pomocą oprowadzania na ekspozycji, pokazu filmów archiwalnych, otwartej dyskusji oraz pracy z materiałem źródłowym uczniowie poznają najważniejsze wydarzenia z dziejów polskiego lotnictwa rolniczego.

Czas trwania: 1,5 godz.

konserwacja maszyny do orkiZajęcia prowadzone są w formie wykładu z towarzyszącą mu prezentacją multimedialną. Głównym celem jest zapoznanie słuchaczy z metodami i środkami konserwacji różnego typu obiektów zabytkowych pochodzących ze zbiorów Muzeum.

Czas trwania: ok 1 godz.

zdjęcie hcegielskiTematem lekcji są najważniejsze wydarzenia z życia i działalności jednego z najbardziej zasłużonych Wielkopolan – Hipolita Cegielskiego. Lekcja przeprowadzona będzie w oparciu m.in. o prezentację multimedialną, oraz quiz edukacyjny. Omówione zostaną wybrane eksponaty produkcji fabryki Hipolita Cegielskiego oraz ich znaczenie w rolnictwie.

Czas trwania: ok 1 godz.

Celem lekcji jest prześledzenie historii rozwoju pojazdów wiejskich od wozów zaprzęgowych do auta rolniczego Tarpan z uwzględnieniem elementów konstrukcji i mechaniki. W trakcie zajęć poszukamy odpowiedzi na pytania:

Jakie wskazówki odnośnie konstrukcji czterokołowego wozu przekazał nam artysta sprzed 5 tys. lat na glinianej wazie z Bronocic?

Czy dziewiętnastowieczne wozy chłopskie odbiegają konstrukcyjnie od prehistorycznego wzorca?

Czy 150 lat temu stosowano już w pojazdach systemy bezpieczeństwa?

Czy w rolniczym Tarpanie odnajdziemy elementy znane z dawnych wozów zaprzęgowych?

Wyprawę w przeszłość grupa zakończy skokiem w przyszłość, budując z papieru futurystyczny prototyp pojazdu osobowego.

Czas trwania: ok 2 godz.

Szkoła ponadpodstawowa

stary pokój rodzinnyCelem zajęć jest przyswojenie przez dzieci wiadomości na temat tradycyjnej rodziny ziemiańskiej, a w szczególności na temat roli matki rodziny, będącej zarazem panią domu i gospodynią dworu. Ukazane zostaną jej codzienne obowiązki związane z wychowaniem dzieci i prowadzeniem gospodarstwa domowego, a także z istotną wówczas wśród ziemiaństwa działalnością społeczną.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

gablota z zastawa stołowąCelem lekcji jest zapoznanie dzieci z obyczajowością ziemiańską związaną z podawaniem i spożywaniem posiłków. Podczas zajęć uczestnicy poznają funkcję i symbolikę jadalni i jej wyposażenie (meble, dekoracje). Poruszone zostaną również zagadnienia dobrych manier przy stole zgodnie z panującymi ówcześnie zasadami savoir-vivre’u.

Czas trwania: ok. 1 godz.

Lekcja ma na celu zapoznanie dzieci i młodzież z dawną kuchnią ziemiańską, jej funkcją, wyposażeniem, znaczeniem oraz codziennym i rocznym rytmem prac związanych z przygotowywaniem posiłków we dworze. W trakcie lekcji uczestnicy obejrzą charakterystyczne urządzenia kuchenne. Zauważą jak silny wpływ miał rozwój techniki na zmiany, jakie zaszły w wyposażeniu kuchni w XX wieku i jak wpłynęły na ułatwienie pracy i skrócenie czasu wykonywania potraw.

Smaku lekcji doda własnoręcznie wykonany przez grupę na podstawie starych przepisów kompot z owoców, a nawet warzyw, który podany zostanie w tradycyjny sposób w kompotierkach.

Czas trwania. ok. 1,5 godz.

podwórze i żółty samolot do agrolotnictwa

Któż z nas nie słyszał opowieści o samolotach zrzucających z powietrza chemię. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie była to legenda, lecz rzeczywistość. Polskie samoloty rolnicze zwalczały szkodniki i nawoziły uprawy w Polsce i w wielu innych krajach świata.

Proponowana lekcja ma na celu zaznajomienie uczestników z tą historią. Za pomocą oprowadzania na ekspozycji, pokazu filmów archiwalnych, otwartej dyskusji oraz pracy z materiałem źródłowym uczniowie poznają najważniejsze wydarzenia z dziejów polskiego lotnictwa rolniczego.

Czas trwania: 1,5 godz.

konserwacja maszyny do orkiZajęcia prowadzone są w formie wykładu z towarzyszącą mu prezentacją multimedialną. Głównym celem jest zapoznanie słuchaczy z metodami i środkami konserwacji różnego typu obiektów zabytkowych pochodzących ze zbiorów Muzeum.

Czas trwania: ok 1 godz

zdjęcie hcegielskiTematem lekcji są najważniejsze wydarzenia z życia i działalności jednego z najbardziej zasłużonych Wielkopolan – Hipolita Cegielskiego. Lekcja przeprowadzona będzie w oparciu m.in. o prezentację multimedialną, oraz quiz edukacyjny. Omówione zostaną wybrane eksponaty produkcji fabryki Hipolita Cegielskiego oraz ich znaczenie w rolnictwie.

Czas trwania: ok 1 godz.