NAGRODY W REGIONALNYM KONKURSIE KULINARNYM „NA WIELKANOCNYM STOLE 2024” I CERTYFIKATY „NAJLEPSZY SMAK POWIATU POZNAŃSKIEGO” ROZDANE – WIEMY, GDZIE W WIELKOPOLSCE SĄ NAJLEPSZE ŚWIĄTECZNE WYPIEKI I POTRAWY MIĘSNE

Olenderska kiełbasa dojrzewająca z dzika oraz jelenia i tradycyjny wypiek Dziad – Obertuch – Przekładaniec to laureaci trzeciej już odsłony wielkanocnego konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, zajmującą się dziedzictwem kulturowym i kulinarnym regionu. Kapituła konkursowa zdegustowała i oceniła niemal 90 słodkich wypieków oraz mięsnych potraw. Wśród ekspertów, przed którymi stanęło to nie lada apetyczne wyznanie, była dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka.
W szranki stanęli nie tylko szefowie kuchni wielkopolskich restauracji i lokalni producenci, przetwórcy mięsa, cukiernie i piekarnie, ale także koła gospodyń wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. Wydarzenie tradycyjnie już odbyło się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
W kategorii potrawy mięsne przyznano nagrody i wyróżnienia:
Grand Prix: Restauracja Olenderskie Smaki – Olandia w Prusimiu (pow. międzychodzki) za Olenderską kiełbasę dojrzewającą z dzika oraz jelenia.
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Pecnej (gm. Murowana Goślina, pow. poznański) „Piękni i Młodzi” za Schab w „Pończoszkach”.
II miejsce: Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański) za Roladę z kaczki.
III miejsce:
ex aequo Marcel Kałandziak – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym i Restauracja Figa z Plewisk (gm. Komorniki, pow. poznański) za Szynkę wieprzową.
Wyróżnienia otrzymali:
• Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie „Nowoczesne Panie” (pow. gnieźnieński) za Schab dojrzewający
• Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne w Poznaniu Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka za Udziec jagnięcy wędzony
• Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Suszoną szynkę domową
• Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Szynkę z tłuszczykiem
• Restauracji Figa z Plewisk za Szynkę wieprzową.

W kategorii wielkanocne wypieki:
Grand Prix: Maria Bany-Szadeberg Design „To Nie Piekarnia” z Wir (gm. Komorniki, pow. poznański) za Dziada Obertucha Przekładańca.
I miejsce: Anna Kruszyk – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Mazurek cytrynowy.
II miejsce: Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem.
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Czapury (gm. Mosina, pow. poznański) za Mazurek chałwowy.
Wyróżnienia otrzymali:
• Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina, pow. poznański) za Mazurek Kajmakowy
• Martyna Mańczak – Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Sernik z rosą
• Uczniowie kl. II w zawodzie kucharz – Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie za Sernik z białą czekoladą
• Uczniowie kl. I w zawodzie kucharz – Cechowa Szkoła Rzemieślnicza w Gnieźnie za Sernik z malinami
• Maria Bany-Szadeberg Design „To Nie Piekarnia” z Wir za Babkę łokciową wielkanocną drożdżową.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wielkanocnym Stole 2024” otrzymali:
• Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia) z Wir za Dziada Obertucha Przekładańca
• Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem i Szynkę wieprzową
• Koło Gospodyń Wiejskich w Czapurach za Mazurek chałwowy oraz Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej
• Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi za Mazurek Kajmakowy i Pieczony pasztet z kaczki
• Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Babkę Babci Tereski
• Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, pow. poznański) za Waniliową Paschę w stylu keto
• Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański) „Babki, że hej” za Babkę Regina, że hej
• Środowiskowy Dom Samopomocy w Mosinie za Babkę Wielkanocną

• Koło Gospodyń Wiejskich Pecna „Piękni i Młodzi” za Panią Walewską i Schab w „Pończoszkach”
• Zajazdu Kacze Zamieszanie w Komornikach (gm. Kleszczewo) za Roladę z kaczki
• Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu za Suszoną szynkę domową
• Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Żur wielkanocny Maryniak
• Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie (gm. Kórnik, pow. poznański) za Białą kiełbasę
• Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik, pow. poznański) za Dziki pasztet Sławka z marmoladą z rabarbarem i hyćki.
Kategoria specjalna dla Szkół gastronomicznych
W kategorii potrawy mięsne wśród uczestniczących szkół gastronomicznych przyznane zostały:
I miejsce: Marcel Kałandziak Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym.
II miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Szynkę z tłuszczykiem.
III miejsce: Anna Derwich – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pieczeń z kiełbasy z jajem w cieście.
Wyróżnienia
• Angeliki Kłopockiej – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierś kaczki w pomarańczach
• Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Białą kiełbasę i Żurek.
W kategorii potrawy wielkanocne wypieki wśród uczestniczących szkół gastronomicznych przyznane zostały:
I miejsce: Anna Kruszyk – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.
II miejsce: Uczniowie I klasy w zawodzie kucharz za Sernik z malinami.
III miejsce: uczniowie II klasy w zawodzie kucharz – Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie za Sernik z białą czekoladą.

Wyróżnienia:

1. Uczennice Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance:
• Martyna Mańczak za Sernik z rosą
• Kinga Kraszewska za Mazurek Kajmakowy
• Marcelina Sobczak za Babkę zebrę pojawiam się i znikam.
2. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Mazurek oraz Sernik Pistacjowy.
3. Kacper Karolewski – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Babeczki.
Laureaci nagrody Grand Prix otrzymali czeki o wartości 500 zł ufundowane przez Instytut Skrzynki zestaw piw z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Wszyscy laureaci otrzymali także zestawy upominków od powiatu poznańskiego. Nagrodzeni uczniowie szkół gastronomicznych otrzymali także książki „Tradycje Kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, która miała premierę w grudniu zeszłego roku. Instytut Skrzynki był patronem tego wyjątkowego wydawnictwa.
Konkurs odbył się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska oraz Browaru Szreniawa.
Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Źródło: Instytut Skrzynki

Fotorelacja: https://smakipowiatupoznanskiego.pl/nagrody-w-regionalnym-konkursie-kulinarnym-na-wielkanocnym-stole-2024-i-certyfikaty-najlepszy-smak-powiatu-poznanskiego-rozdane/