WYNIKI KONKURSU „SMAKI NA LATO 2023”
W finale konkursu wzięło udział 12 zespołów kulinarnych. Ocenie poddane zostały 34 potrawy w trzech kategoriach: przekąski i konkrety, wypieki i desery oraz napoje. Kapituła oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki i przyznała następujące nagrody:
W kategorii Przekąski i konkrety:
Grand Prix: Aldona Cicha KGW w Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Młode ziemniaki podsmażane z lebiodą i jajkiem z dodatkiem zielonej fasolki z marchewką na słodko-kwaśno.
I miejsce: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego (gm. Kiszkowo, pow. gnieźnieński) za Smalec z mięsem z piekarnika.
II miejsce: Paulina Stelmaszak KGW Marianki z Marianowa (gm. Kawęczyn, pow. turecki) za Wiejski pasztet z nadzieniem z pokrzywy i jajek podany z bukietem sosów.
III miejsce: KGW Plewiska (gm. Komorniki, pow. poznański) za Krem z pasternakiem i gruszką z chmurką z rukoli.
Wyróżnienia otrzymali:
- Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej (gm. Mosina, pow. poznański) za Kurczaka zapiekanego w glinie.
- Roman Koprucki KGW Błażejewo (gm. Kórnik, pow. poznański) za Wędzonki Romana.
- Regina Klawińska Karczma Szreniawa (gm. Komorniki, pow. poznański) za Chłodnik Szreniawski.
Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa
i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla Aldony Cichej KGW w Trzeku za Młode ziemniaki podsmażane z lebiodą i jajkiem z dodatkiem zielonej fasolki z marchewką na słodko-kwaśno.
W kategorii Wypieki i desery:
GRAND PRIX: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Marmoladę z rabarbaru z imbirem.
1 miejsce: KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik, pow. poznański) za Kruche ciasto z kremem, marmoladą z rabarbaru i hyćki oraz z dodatkiem letnich owoców.
2 miejsce: KGW Błażejewo za Jaglankę z morelową konfiturą.
3 miejsce: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Konfiturę z wiśni.
Wyróżnienia otrzymali:
- Elżbieta Dziurla KGW Urbanowo (gm. Opalenica, pow. nowotomyski) za Porzeczkowy popapraniec oraz za Urbanowski rabarbarowiec.
- Monika Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Ciasto wiśniowo-truskawkowe z masą budyniową.
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo za Jagodowe bułeczki z cytrynowym kremem.
Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Marmoladę z rabarbaru z imbirem.
W kategorii Napoje:
GRAND PRIX: Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.
1 miejsce: Urszula Pacześna KGW Marianki z Marianowa za Lemoniadę z czarnego bzu.
2 miejsce: Aldona Cicha KGW w Trzeku za Syrop z lawendy.
3 miejsce: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego za Podpiwek.
Wyróżnienia otrzymali:
- Urszula Pacześna KGW Marianki z Marianowa za nalewkę z czarnego bzu
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top Tomyśl z Nowego Tomyśla za Chłodnik
Nagrodę Specjalną „Z przeszłości dla przyszłości” ufundowało Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie dla Grzegorza Kosowskiego KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Smaki na lato 2023” otrzymali:
- Regina Klawińska Karczma Szreniawa (gm. Komorniki, pow. poznański) za Chłodnik Szreniawski
- Aldona Cicha KGW w Trzeku za Młode ziemniaki podsmażane z lebiodą i jajkiem z dodatkiem zielonej fasolki z marchewką na słodko-kwaśno.
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo za Jagodowe bułeczki z cytrynowym kremem.
- KGW Błażejewo za Jaglankę z morelową konfiturą.
- KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik) za Kruche ciasto z kremem, marmoladą z rabarbaru i hyćki oraz z dodatkiem letnich owoców.
- Aldona Cicha KGW w Trzeku za Syrop z lawendy.
- Grzegorz Kosowski KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Kawę z jęczmienia.
W ramach degustacji kapituła oceniła też Kiełbasę jałowcową rokietnicką, wpisaną na listę produktów tradycyjnych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonaną przez Wiejski Stół Dr. Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański). Kiełbasa ta otrzymała tytuł Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023, a kopię certyfikatu zgłoszenia na listę przekazał wytwórcy Witold Wróbel – członek kapituły, ambasador europejskiej sieci Culinary Hertige. Kopię certyfikatu otrzymali również Starosta Poznański Jan Grabkowski, Instytut Skrzynki, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wójt Gminy Rokietnica Bartosz Derech oraz Marek Kortus z Rokietnicy.
Konkurs, jak poprzednie edycje, miał na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania sezonowych produktów w tym: potraw, wypieków, deserów i napojów w okresie letnim oraz odkrywanie dawnych receptur, nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki przy współpracy z: Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszeniem Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszeniem Polska Akademia Smaku, Siecią Culinary Heritage Europe oraz Browarem SZRENIAWA.
Tradycyjnie wydarzenie odbywało się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.