MARCHEWKOWY TEATR

TARG

NA TERENIE MUZEUM NARODOWEGO ROLNICTWA

W SZRENIAWIE

W KAŻDĄ SOBOTĘ

8.00-12.00

 

PRODUKTY EKOLOGICZNE, ŚWIEŻE, NATURALNE

 

Od soboty, 20 maja na terenie Muzeum ruszył pierwszy targ, na którym można nabyć ekologiczne płody rolne oraz produkty pochodne, rękodzieło i naturalne kosmetyki. Targ odbywa się w każdą sobotę.

Targ pod nazwą fundacji: Marchewkowy Teatr w Szreniawie jest miejscem, w którym klienci mogą mieć pewność, że ich żywność jest produkowana zgodnie z prawami natury. 

Produkty ekologiczne, świeże, naturalne i przede wszystkim wolne od chemii rolniczej mają pierwszeństwo na naszym targu.  Każdy wystawca targu – jest zweryfikowany pod tym kątem. 

Kładziemy duży nacisk na edukacje i promowanie ekologii już od najwcześniejszych lat. Wśród partnerów i wystawców organizowane są kursy, szkolenia, spotkania informacyjne oraz edukacyjne na temat ekologii oraz biodynamiki w rolnictwie – zarówno dla dzieci i dorosłych. 

Przykładowi wystawcy:

Tradycyjne Jadło Z zamiłowania do wielowiekowej polskiej tradycji wędliniarskiej.

Mięso pozyskujemy tylko ze świeżego surowca, najwyższej jakości.

Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem, majerankiem, cebulą, zielem angielskim, kminkiem, papryką i solą. Dzięki temu nasze wędliny charakteryzują się bardzo zdecydowanym smakiem.

Wędzenie na prawdziwym dymie olchowym daje intensywny zapach. Wszystkie nasze suche wędliny podlegają dojrzewaniu, przez co najmniej 3 tygodnie.

Zagroda Beztroski – Jesteśmy mikrogospodarstwem wolnym od chemii rolniczej. Nasze jajka i kurczaki karmimy ekologicznie a warzywa uprawiamy na podniesionych grządkach metodą “no-dig” czyli nie ingerując w żaden sposób w strukturę gleby. Nasze ogrody dokarmiamy własnym kompostem oraz biopriobiotykami glebowymi co sprawia że nasze warzywa są pełne smaku i wartości odżywczych. 

Żywność jak dawniej – Beztroska. Na naszych ogrodach nie używamy chemii i nawozów sztucznych

  • „Kury karmimy tylko certyfikowanym zbożem ekologicznym oraz pasza BIO certyfikowaną.”
  • 100 produktów z naszego gospodarstwa

Sery Kozie Pazdrowscy Michał Pazdrowski

Sery Kozie Pazdrowscy to mała, rodzinna serowarnia. Wywodzi się z tradycji gospodarstwa rolnego “Borowiecka Łąka”, które specjalizowało się w hodowli kóz i produkcji mleka oraz jego przetwórstwie.

Produkcja koziego nabiału opiera się tu na wysokiej jakości surowcu od sprawdzonego dostawcy. Jest to firma, która zrodziła się z pasji i miłości do tego co naturalne. Tworzymy sery na bazie sprawdzonych receptur, manualnie , zgodnie ze sztuką serowarską. 

Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochaliśmy się tak bardzo, że cyklicznie do Włoch wracamy.

Kochamy ten klimat, te widoki, włoski sposób na życie… ale najbardziej kochamy włoską kuchnię. Postanowiliśmy podzielić się prawdziwymi włoskimi smaki i otworzyć sklep internetowy, w którym oferujemy najlepsze jakościowo, certyfikowane, oryginalne włoskie produkty. Każdy produkt testujemy na sobie, dlatego mamy pewność, że jest smaczny.

Oferujemy tylko to, co nasze kubki smakowe uznają za warte skosztowania.

Najlepsze makarony, passaty i polpy. Oliwy prosto z rejonu Gardy, który “oliwą płynie”. Gotowe pesto, włoskie słodycze i najlepsze kawy. Tylko tyle, a może aż tyle potrzeba, by wybrać się w kulinarną podróż do Włoch, nie ruszając się z własnej kuchni!

Wyroby niszowe, ręcznie wytwarzane, udoskonalane w oparciu o opinie klientów. Tych produktów nie znajdziecie w zwykłych sklepach!
Ich główną zajawką są SZARPAKI Z OWCZEJ SKÓRY – na zwykłych taśmach, z amortyzatorem i plecione.
Dla małych i większych, nawet mocno szarpiących psów. Te puchate futrzaki świetnie sprawdzą się podczas zabawy z dorosłym psem jak i u szczeniaków, do nauki posłuszeństwa i wymiany.
Aromatyczne owcze futro uwalnia naturalne instynkty oraz świetnie motywuje do pracy! Znajdziecie tu również aporty, smycze treningowe, taśmy przepinane oraz inne akcesoria.

Jesteśmy zespołem dla którego konopie i produkty konopne to przygoda i pasja, nie tylko biznes i pieniądze.

Wierzymy, że siejąc konopie siejemy dobro – i tym dobrem chcemy się dzielić.

Uczymy się o konopiach – dla was. Eksperymentujemy, szukamy nowych pomysłów, rozwiązań i nowych wyrobów. Cieszy nas każda informacja, że nasze produkty komuś pomogły; zasnąć, zrelaksować się , odpocząć, wyleczyć przypadłość, swobodnie się uśmiechnąć.

Wtedy mamy pewność, że nasza praca ma sens.

Prowadzimy ekologiczną, certyfikowaną plantację borówki amerykańskiej w systemie probiotechnologii.

Od 17 lat uprawiamy z żoną i najmłodszym synem prawie dwuhektarową plantację borówek amerykańskich, a od 2014 roku uprawiamy ją w systemie ekologicznym. Obecnie posiadamy certyfikat ekologiczny. Gospodarstwo otrzymało nazwę Borówkowy Gaj.
Od czasu przejścia na ekologię, bywamy na konferencjach i warsztatach ekologicznych, podglądamy działanie innych gospodarstw ekologicznych, cały czas uczymy się ekologii i współpracy z naturą.

Jesteśmy członkami szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Nasz sok, ocet i świeże owoce otrzymały w konkursie kulinarnym tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021”.
W roku 2022 zostaliśmy laureatami Plebiscytu Ekologicznego „Organic Live TOP 50” organizowanego przez magazyn Hipoalergiczni.

Nasze gospodarstwo znajduje się w zachodniej części województwa wielkopolskiego w miejscowości Kamionna. Jest to niewielka miejscowość, leżąca w Krainie 100 jezior, na skraju Parku Krajobrazowego Dolina Kamionki w otoczeniu lasów, łąk i pól. Od roku 2018 gospodarstwo ukierunkowane zostało na ekologiczną uprawę ziół, z których produkujemy w naszej małej przetwórni syropy, herbaty i przetwory pod marką BAZAREK NATURY.

Na terenie gospodarstwa uprawiamy m.in.: kilka gatunków lawendy lekarskiej oraz lawendy pośredniej, miętę pieprzową, melisę lekarską, szałwię lekarską, jeżówkę purpurową, nagietek lekarski, malwę czarną, aronię. Dzięki tym surowcom tworzymy dla Was produkty wysokiej jakości bez dodatku sztucznych konserwantów, według tradycyjnych receptur z naszego regionu. U progu jesieni w zakątku gospodarstwa wysmażamy w kotłach, nad ogniskiem tradycyjną odmianę śliwki węgierki, z której powstają powidła śliwkowe bez dodatku cukru. To tradycyjna metoda, ceniona przez smakoszy powideł.

Lokalna firma zajmująca się przetwórstwem ryb .

Truskawkolandia. Z miłości do truskawek

Rodzinna plantacja, całkowicie bez chemii.

Poezja smaku z dzieciństwa.

Gospodarstwo Ekologiczne „Kozie Zdrowie” Michał i Grażyna Mazur założono w 2010.

Ekologiczne kozie oraz krowie sery, mleko, jogurty, twarogi, warzywa i jajka.

Marlawendor Producent Naturalnych Kosmetyków Ziołowych.

Dary natury w najczystszej postaci.
Firma Marlawendor w lipcu będzie obchodzić 5 lat istnienia. 
Zioła do swoich produktów pochodzą z własnych plantacji oraz ze zbiorów  w odkrytych przez nas dziewiczych  miejscach .
Wszystko tworzone z pasją oraz wielkim sercem.

Zagroda to ekologiczne, certyfikowane gospodarstwo we wsi Białęgi, na północ od Poznania (gmina Murowana Goślina).
Na jej terenie uprawiamy zboża, warzywa, owoce, hodujemy i troszczymy się o zwierzęta, nierzadko odebrane interwencyjnie.

Natomiast w zagrodowym sklepie można nabyć ekologiczne produkty z naszej uprawy, produkcji, ale też od zaprzyjaźnionych dostawców. Miejsce przyjazne zwierzętom, roślinom i ludziom. 

331483541_586562686663507_4751735129960786740_n

Produkcja małych wyrobów z drewna. Od skrzyneczek po ozdoby aż do marzeń.