NA WIELKANOCNYM STOLE 2025
KONKURS KULINARNY DLA KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH ORAZ GASTRONOMII Z WIELKOPOLSKI
Wielkopolski stół wielkanocny jest wyjątkowo bogaty: z jednej strony wyśmienite wędliny: kiełbasy, szynki, sycący żur na kiełbasie z jajkiem, z drugiej zaś kolorowe baby i mazurki. W zeszłorocznej odsłonie regionalnego konkursu „Na wielkanocnym stole” zgłoszonych zostało aż 90 przysmaków, a kapituła zmierzyła się z zadaniem degustacji i oceny potraw i wypieków zebranych na 40 metrowym stole. Czy w tym roku znów padnie rekord?
Instytut Skrzynki, organizator cyklu regionalnych konkursów kulinarnych, zaprasza koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów oraz podmioty gastronomiczne, a także uczniów szkół gastronomicznych do udziału w kolejnej odsłonie konkursu „Na wielkanocnym stole 2025”. Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw i wypieków w dwóch kategoriach: potrawy mięsne (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików, szynki, wędliny itp.) oraz wielkanocne wypieki (m.in. serniki, mazurki, baby).
Na laureatów w każdej z kategorii czekają nagrody: Grand Prix w wysokości 750 zł, piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od powiatu poznańskiego.
Potrawy i wypieki z powiatu poznańskiego będą także walczyć o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”.
Aby wziąć udział w konkursie należy do 10 kwietnia 2025 r. przesłać na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy wraz z recepturą zgłaszanej potrawy lub wypieku. Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 potrawy z kategorii mięsnej oraz 3 w kategorii wielkanocnych wypieków. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Zgłaszane przysmaki, wraz z oryginałem formularza należy dostarczyć w niedzielę, 13 kwietnia br. do pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5), gdzie, już tradycyjnie, podczas Jarmarku Wielkanocnego, odbywa się konkursowa degustacja oraz ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom. Organizatorzy dopuszczają też dostarczanie zgłoszeń drogą pocztową czy kurierską, wysłane na adres muzeum.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem Konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Konkurs odbywa się przy współpracy: Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddziału Terenowego w Poznaniu, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku,Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Źródło” oraz Browaru Szreniawa.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.


