WYNIKI KONKURSU

 „NA WIELKANOCNYM STOLE 2023”

KONKURS REGIONALNY NA NAJLEPSZE WIELKANOCNE WYPIEKI, PASZTETY I MIĘSIWA

W finale konkursu wzięło udział 19 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 61 potraw w dwóch kategoriach: pasztety i mięsiwa oraz wypieki wielkanocne. W roli ekspertki wystąpiła m.in. Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna.
Kapitule konkursowej przewodniczył Marek Gąsiorowski (Slow Food Wielkopolska), a zgłoszone w konkursie przysmaki oceniali także: Witold Wróbel – ambasador Culinary Hertige Europe, Janusz Łakomiec (Polska Akademia Smaku), Jakub Pindych (Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy) oraz Janina Skomorowska z Muzeum Narodowego Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
W konkursie regionalnym „Na Wielkanocnym Stole 2023” przyznano następujące wyróżnienia i nagrody:
W kategorii Pasztety i Mięsiwa:
Grand Prix: WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak ze Skórzewa za Pasztet zapiekany z jajkiem otrzymał nagrody: voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki, voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Polędwiczki w sosie chrzanowym otrzymało nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
II miejsce: Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk za Polędwiczkę otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie oraz zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
III miejsce: Restauracja Olandia „Olenderskie smaki” z Prusimia (powiat międzychodzki) za kiełbasę surową dojrzewającą z jagnięciny oraz Schabik po Olendersku otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie oraz zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Wyróżnienia otrzymali:
• Tradycyjne Jadło z Pobiedzisk za Szynkę kruchą w ziołach wędzoną pieczoną

• Zakłady Mięsne Waldi Sp. z o.o. Sp. k. z Ptaszkowa (powiat grodziski) za Kiełbasę polską wędzoną
• Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską
• Bartecki z Dębowej Wędzarni – Restauracja Stara Osada z Wiórka za krakowską suchą
• Dagny Grądzka – Jurasz Restauracja Linie w Ogniu z Linii za Pieczeń Wielkanocną
• Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. Komandytowa z miejscowości Białęgi za Rillettes z gęsi długo gotowane.
Nagrodę specjalną za najlepszą potrawę z jagnięciny przyznano Restauracji Olandia „Olenderskie smaki” z Prusimia za kiełbasę surową dojrzewającą z jagnięciny. Sponsorem nagrody – półtuszy jagnięcej jest Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania.
W kategorii Wielkanocne wypieki:
GRAND PRIX: Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Sernik szefowej otrzymała nagrody: voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki, voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
1 miejsce: Restauracja Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Mazurek czekoladowy
otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, zestaw piw z Browaru Szreniawa.
2 miejsce: BOGUCKI CHLEB Piekarnia – Cukiernia Krystyna Weber – Bogucka z Tuczna za Sernik baskijski na czekoladowym spodzie otrzymał nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
3 miejsce: Hanna Piskorska Cukiernia z Mosiny za Mazurek Wielkanocny oraz Sernik Królewski
otrzymała nagrody: voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie, zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Wyróżnienie otrzymali:
• Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku za Sernik Moniki oraz Mazurek Wielkanocny
• Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie oraz Sernik z białą czekoladą i malinami
• Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Mazurek kajmakowy
• Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Zielony Mazurek
• Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy za Makowiec tradycyjny.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Na Wielkanocnym Stole 2023” otrzymali:
• Bartecki z Dębowej Wędzarni – Restauracja Stara Osada z Wiórka (gm. Mosina) za Kiełbasę krakowską suchą
• WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo) za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską

• Restauracja Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa (gm. Tarnowo Podgórne) za Pasztet z kaczki oraz za mazurek czekoladowy
• Restauracja Figa Agata Rajczak-Przybylska, Konrad Przybylski Sp. j. z Plewisk (gm. Komorniki) za Polędwiczkę
• Tradycyjne Jadło z Pobiedzisk za Szynkę kruchą w ziołach wędzoną pieczoną
• Nauczyciele i Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Kiełbasę białą parzoną wielkopolską oraz mazurek kajmakowy
• Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku (gm. Kostrzyn) za Polędwiczki w sosie chrzanowym oraz Mazurek Wielkanocny
• Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. Komandytowa z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina) za Rillettes z gęsi długo gotowane
• BOGUCKI CHLEB Piekarnia – Cukiernia Krystyna Weber – Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska) za Sernik baskijski na czekoladowym spodzie
• Kawiarnia Cafe reSzka z Buku za Sernik czekoladowy na czekoladowym brownie
• Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz) za Makowiec tradycyjny
• Hanna Piskorska Cukiernia z Mosiny za Mazurek Wielkanocny z czekoladą
• Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina) za Zielony Mazurek
• Karczma Szreniawa ze Szreniawy (gm. Komorniki) za Sernik szefowej.
Celem konkursu jest promocja tradycji przygotowywania i podawania potraw wielkanocnych; odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją; nagradzanie
autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego
wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Odbył się on podczas corocznego Jarmarku Wielkanocnego, jednego z wyjątkowych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Relacja zdjęciowa dostępna jest na stronach www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz www.instytutskrzynki.pl

logo Instytut Skrzynki