Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie wraz z Urzędem Miejskim z Opalenicy oraz Centrum Kultury i Biblioteki w Opalenicy byli współorganizatorami imprezy plenerowej pt.: „Festiwal Białej Kiełbasy – Biała FEST” w Opalenicy.
Wydarzenie otworzyli: gość specjalny – Robert Makłowicz, Paweł Siemiński (z-ca Dyrektora Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie), Przemysław Tecław (Kierownik Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku), Tomasz Szulc (burmistrz Opalenicy), Jakub Rutnicki.
Podczas imprezy, uczestnicy wydarzenia poznali recepturę wyrobu Białej Kiełbasy Parzonej Wielkopolskiej i mieli okazję wziąć udział w pokazie jej wyrobu, przygotowanym przez Technologa Żywności mgr inż. Przemysław Tecława – trzeciego z pokolenia znanych i cenionych w naszym województwie rzeźników poznańskich – kierownika Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. Dla publiczności przygotowano degustację Białej Kiełbasy Parzonej Wielkopolskiej oraz innych potraw przygotowanych na jej bazie przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Odbyły się liczne koncerty: Opalenicka Orkiestra Dęta, Wiaruchna, Iżi Monti, Sounds Good, mariusz Kalaga.