Aktualności

Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”. W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w naszym regionie. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku.

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.instytutskrzynki.pl lub www.smakipowiatupoznanskiego.pl i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do piątku, 15 grudnia włącznie. Z gotowym daniem, wigilijną przekąską lub wypieczonymi piernikami należy udać się w niedzielę, 18 grudnia w godz. 10.00-12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Zgłoszenia będą oceniane w trzech kategoriach: zupy (np. grzybowa, barszcz, rybna, z suszu owocowego), pierniki oraz inne. Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i 3 rodzaje wypieków. Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniać będzie Kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego Najmłodsi smakosze przyznają trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na scenie w Muzeum w godzinach popołudniowych oraz udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i stronie Instytutu Skrzynki, który jest organizatorem wydarzenia i sponsorem nagród finansowych: Grand Prix w każdej z trzech kategorii w wysokości 500 zł. Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsca w każdej z kategorii oraz tytuły/certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022” wyróżnionym daniom i wypiekom z powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają też wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane przez Muzeum Narodowe w Szreniawie oraz upominki od Instytutu Skrzynki i Powiatu Poznańskiego.

Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje szerzej zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Konkurs „Na wigilijnym stole 2022” idealnie wpisuje się w tę ideę. Zazwyczaj rodzinne przepisy na dania i wypieki, jak np. pierniki i pierniczki mają wielopokoleniową historię i łączą domowników w przygotowaniach poprzez wspólne ich dekorowanie, czy np. lepienie pierogów. – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki – powiatowej instytucji kultury zajmującej się m.in. promocją regionalnych kulinariów. Warto pamiętać, że składniki wigilijnych potraw nie są przypadkowe, wszak ryby symbolizują obfitość, a grzyby zdrowie, dlatego są tak popularnym elementem dań świątecznych, także zup. W tym roku zapraszamy też do udziału w konkursie uchodźców z Ukrainy, którzy z powodu wojny mieszkają i żyją wśród nas od miesięcy. Ich Wigilia, co prawda przypada dwa tygodnie później, ale wiele potraw i zwyczajów jest bardzo podobnych do naszych. Np. trudno wyobrazić sobie w Ukrainie wieczerzę wigilijną bez tradycyjnego barszczu – przypomina.