godz. 11.00 – 17.00
Dla wszystkich, którzy zdecydują się na internetowy zakup biletów ONLINE (ToBilet) obniżamy cenę za bilet normalny na 14 zł (+prowizja 0,56 zł)!
Dotyczy tylko imprezy „Poznańska Pyra”.
BILET NORMALNY 20 zł, BILET ULGOWY 14 zł, BILET RODZINNY 40zł
Wielkopolska pyra – symbol regionalnej kuchni i kultury – znowu stanie w centrum uwagi podczas jednej z największych imprez plenerowych w regionie. „Poznańska Pyra”, która odbędzie się już 6 października 2024 r. w godzinach 11.00-17.00 w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie. To wydarzenie, na które co roku przybywają tłumy miłośników tradycji z całej Polski. Tegoroczna edycja zapowiada się wyjątkowo ciekawie, oferując niezliczoną ilość atrakcji dla osób w każdym wieku – od pokazów kulinarnych (wyrób kiszki ziemniaczanej, wyrób szagówek), degustacji zupy ziemniaczanej po widowiskowe pokazy pracy maszyn rolniczych.
Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 11:00, a jednym z głównych punktów programu będzie możliwość wzięcia udziału w tradycyjnym, ręcznym zbiorze ziemniaków na polu muzealnym. To niepowtarzalna okazja, by poczuć klimat dawnych wykopków i zobaczyć, jak wyglądała praca rolników przed laty. Każdy z uczestników otrzyma koszyk, do którego samodzielnie pozbiera ziemniaki prosto z pola. Następnie, każdy będzie miał możliwość ich oczyszczenia i zabrania do domu. Ta część programu cieszy się ogromnym zainteresowaniem, dlatego warto przybyć punktualnie, by w pełni doświadczyć tej wyjątkowej atrakcji.
Muzeum przygotowało również pokazy pracy maszyn rolniczych używanych do zbioru ziemniaków. Zobaczymy tu zarówno tradycyjny sprzęt do ręcznego zbioru, jak i późniejsze rozwiązania mechaniczne.
Nie sposób wyobrazić sobie święta pyry bez degustacji wyjątkowych dań ziemniaczanych. Na uczestników czekać będą stanowiska z tradycyjnymi potrawami, w tym oczywiście słynne pyry z gzikiem lub śledziem – klasyka kuchni wielkopolskiej.
Gospodynie wiejskie będą przygotowywać różnorodne potrawy ziemniaczane, gdzie będzie można spróbować tradycyjnych dań z ziemniaka.
Podczas wydarzenia nie zabraknie także innych smakołyków – świeżo wypiekanych bochenków chleba z dawnych pieców chlebowych czy pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem.
Impreza „Poznańska Pyra” to także doskonała okazja, aby wziąć udział w warsztatach rzemieślniczych i edukacyjnych. Na terenie muzeum odbędą się warsztaty wyplatania koszyków z wikliny. W strefie edukacyjnej będzie można również odwiedzić „Laboratorium Ziemniaczane”, gdzie na najmłodszych czekają ciekawe doświadczenia i eksperymenty związane z ziemniakiem.
Na scenie nie zabraknie muzyki i występów artystycznych. Muzyka na żywo, połączona z regionalnymi akcentami, wprowadzi wszystkich w radosną atmosferę.
W PROGRAMIE
oraz Konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”
Scena
11:00 – Otwarcie imprezy
11:15- 12:15 – Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego 1918/1919
12:30 – 13:10 – zespół „Bystrzaki”
13:15 – 13:25 – Prezentacja muralu z okazji 60.lecia Muzeum
13:30 – 14:15 – Zespół Regionalny „Nowe Lotko” z Bukówca Górnego
14:30 – 15:00 – Muzeum Pyry
15:00 – 15:30 – Zespół Regionalny „Nowe Lotko” z Bukówca Górnego
15:45 – 16:25 – Ogłoszenie wyników konkursów – „Największa pyra” oraz Konkurs Kulinarny „Smak Powiatu Poznańskiego” – „Smak Pyry”
16:25 – 17:00 – Muzeum Pyry
W przerwach pomiędzy poszczególnymi punktami programu zaplanowane są konkursy dla publiczności.
Plac
– pokaz gastronomiczny KGW
Degustacja zupy ziemniaczanej – 12:00; 13:00, 14:00. 15:00
– pokaz wykonywania kiszki ziemniaczanej 11:00 – 14:00
Degustacja kiszki ziemniaczanej – ok 15:00
– pokaz wykonywania placków ziemniaczanych 11:30 -13:00
Degustacja placków– ok 13
– pokaz wykonywania szagówek – 14:30 – 16:00
Degustacja szagówek – ok 16:00
– stanowiska edukacyjne
– Laboratorium Ziemniaczane
– stanowisko edukacyjne firmy Select
– stanowisko promocyjne i wystawa TPPW
– stanowisko edukacyjne Muzeum Pyry
Pole
11:00 – 17:00 – wystawa maszyn do zbioru ziemniaków
12:00 – 12:30 – pokaz pracy maszyn na polu – pogadanka o maszynach
12:30 – 16:00 – wykopki
Sad:
– stanowisko gastronomiczne „Pyra”
– stanowisko interaktywne wyplatania koszy
– wystawa sprzętu do ręcznego zbioru ziemniaków
Jednym z wygodnych sposobów dotarcia do Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie jest podróż pociągiem Kolei Wielkopolskich. 6 października, oprócz regularnych połączeń, zostaną uruchomione dodatkowe pociągi na trasie Poznań Główny – Szreniawa – Poznań Główny. Cena biletu za przejazd w obie strony wynosi 5 zł. Bilety można kupić bezpośrednio u obsługi w pociągu.
Podczas imprezy będzie nagrywany materiał filmowy i fotograficzny, który może być opublikowany w celach promocyjnych na stronie internetowej Muzeum oraz w mediach społecznościowych.
W dniu imprezy zostanie uruchomiona dodatkowa kasa. Dla osób posiadających bilet zakupiony przez stronę internetową otwarte będzie wejście boczne (niedaleko wejścia głównego). Kliknij ikonę KUP BILET, aby przejść do zakupu online by uniknąć kolejek do kasy.